Hírek

Az e-sportról, amire nem is gondolnál

2021.02.27.

Miért támogatjuk sportklubként az e-sportot? Írásommal szeretném eloszlatni a számítógépes játékok téves sztereotípiáit

Az e-sportról, amire nem is gondolnál

Ha meghalljuk szülőkén, hogy E-sport, általában arra gondolunk, hogy gyermekünk naphosszat bámulja a képernyőt és lövöldözik valamire értelmetlenül. Miért engedjük meg ezt a gyereknek? Hiszen ennek nem látjuk a jó oldalát. De nem véletlenül tartalmazza a neve a SPORT szót.


Többféle sporthoz is kapcsolhatjuk, amelyeket viszont elismerünk sportként.
Itt van például elsőnek a sakk. Nagyon sok közös jellemzőt mutat ezzel a sporttal, hiszen általában két ellenfél feszül egymásnak, amelyben meg kell mutatni, hogy stratégiailag ki a jobb. Ez komoly szellemi felkészültséget és szellemi tevékenységet igényel, amit meg kell tanulni.
Aztán kapcsolatba hozható a lövészettel vagy a darts-szal, vagy akár az íjászattal is, mivel ezek is nagyon komoly szem-kéz koordinációt igényelnek. Az e-sportban is ugyanolyan fontos ennek a képességnek a fejlesztése, mint az említett sportágakban.
Harmadik sport amit említenék, a Forma1. Igaz, ezt technikai sportnak nevezzük, de magasabb szinten, az E-sportban is nagyon fontos, hogy milyen technikai eszközökkel rendelkezünk, a végső győzelem a technikai feltételeken is múlik.


Az e-sport manapság milliókat vonz, és ez a szám exponenciálisan növekszik!
Hogy is ne lehetne vonzó egy olyan sportág, amelybe bárki bekapcsolódhat, és amelyet profi szinten manapság zsúfolásig teli arénákban játszanak (akár egy NBA mérkőzést), és a játékosokat is ugyanolyan hangulat, ováció övezi. Akárcsak bármely csapatsportban, itt is ki kell alakítani egy közös taktikát, csapatjátékot, amellyel győzhet a csapat. Ehhez ugyanúgy edzés szükséges.

Csak egy adalék statisztika: a világon az e-sportolók kétharmada egyéb klasszikus sportot is űz. A játékosok rájöttek arra, hogy a fizikai erőnlét szükséges ahhoz, hogy megfelelő módon tudjanak koncentrálni a gép előtt.
Még egy nagyon fontos pozitívuma az e-sportnak, hogy a koncentrációhoz ugyanúgy elengedhetetlen az egészséges táplálkozás is. Az e-sportolónak fokozottan figyelnie kell az étkezésére.

Egyesületünknél, a Monok SE-nél, mivel a fő sportág a kosárlabda, számunkra alapvetőek ezek a fent említett értékek, ezeket szeretnénk átadni a gyerekeknek, legyen szó kosárlabdáról vagy e-sportról.
Valamint még továbbmegyünk: szeretnénk a e-sportban időkeretet szabni a játéknak, támogatva a sportot, továbbá a tanulást. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy támogassuk gyermekeinket a  tanulásban, hiszen mint minden sport és sportsiker, ez is véges. Becsapós lehet gyermekeink számára a hirtelen jött eredmény, siker, így ott kell állnunk mellette, hogy tanulmányait semmiképp ne szorítsa háttérbe.

A szülői félelmek közé tartozhat, hogy gyermekünk az e-sport során elmagányosodhat, de van egy jó hírem!
Ahogy a csapatsportban, itt is kialakul egy valódi csapat, ami ugyanolyan hatással van a gyermekünkre, ugyanolyan közösségkovácsoló erő, mint például a kosárlabda. A küzdelmek során új ismerősökkel, régi barátokkal veszik fel a kapcsolatot, új impulzusok érik és általában ezeket a kapcsolatokat, a játékon kívül is fentartják, folytatják a gyerekek. Gyakran külföldi kapcsolatok is kialakulnak, így lehetőség nyílik az idegen nyelv, főleg az angol gyakorlására, mind a játék során, úgy a játékon kívüli életben.

Nagyon hasznos tapasztalat továbbá - amely az egész életét végigkísérheti - a konfliktuskezelés. Mivel csapatban játszik, meg kell tanulnia elfogadni, irányítani, véleményt alkotni és a különböző érzelmeit kezelni a csapat igényei szerint. Ez a későbbiek során minden munkahelyen hasznos tudást jelent.

Azzal zárnám gondolataimat, hogy semmiképp ne tekintsünk a számítógépre digitális babysitterként, amely lefoglalja a gyereket, amíg főzünk... A gyermek úgyis játszani fog, akkor hozzuk ki belőle a legjobbat. Játsszon keretek között, ismerősökkel, felügyelet alatt, fejlődési lehetőséggel, sikerélménnyekkel, sokkal jobb, mint kontrollálatlanul. Tapasztalt edzőink mindenben segítenek.

Nagyon fontos, hogy mindenképpen figyeljünk oda arra, hogy korának megfelelő játékkal játszon csak, és akkor minden rendben lesz. Mit is kívánhatnánk többet szülőként.